Stationsstraat 2b, 2371 SH Roelofarendsveen   071 3317433   info@free-design.nl

Het grijze gebied


mailtjeRegelmatig krijgen we bij Free Design dit soort mails van opdrachtgevers. De erin gestelde vraag is begrijpelijk. Maar toch niet eenvoudig met ja te beantwoorden. Er bestaan namelijk regels voor het opvragen en leveren van bestanden.

Regels

Bij veel creatieve beroepen heb je te maken met intellectuele eigendomsrechten. Denk hierbij aan fotografen en architechten.Die regels gelden standaard ook voor grafische vormgevers. En op grond van die regels heeft de opdrachtgever geen recht op bestanden.

Om opdrachtgevers niet plots voor een voldongen feit te stellen staan die regels ook in onze algemene leveringsvoorwaarden die we altijd meesturen:

artikel3

Maar als klant betaal je er toch voor?
Dat klopt slechts deels. Een opdrachtgever betaalt (al dan niet eenmalig) voor de gebruiksrechten van de ontwerpen en het leveren van een bestand waarmee in druk of digitaal gepubliceerd kan worden. Een PDF dus. Het gereedschap (programma’s als indd, psd, tiff, eps, ai) waarmee Free Design tot dat bestand is gekomen blijft van Free Design. Net zoals een timmerman zijn hamer en zaag niet hoeft weg te geven nadat hij een kast voor je heeft gemaakt.

Het gaat bij een grafisch product bovendien om een creatief product, gemaakt door één auteur. Daarmee is de ontwerper volgens de wet de rechthebbende voor de hele vorm van een folder, een site, een poster, een cd-hoes, een krant etc. Dat geldt ook voor andere ontwerpen zoals die van een automodel, een espresso-apparaat, een boekomslag. De rechthebbende (in dit geval Free Design) kan dus (art. 1 Auteurswet) als enige bepalen wat ermee gebeurt en kan die rechten verkopen, net zoals elk ander economisch goed.


“Bakker mag ik uw recept van uw brood,
dan kan ik het aan mijn nieuwe bakker geven.”

Waarom?
Er is een goede reden dat dit wettelijk in het auteursrecht is vastgelegd. Op deze manier kan Free Design er immers voor waken dat gesjoemeld of zelfs geknoeid wordt met de ontwerpen. Hiermee beschermen wij ons imago, maar ook dat van de opdrachtgever: onduidelijke en onjuiste communicatie naar uw klanten wordt voorkomen.

Een voorbeeld
Stel dat Free Design een logo heeft gemaakt voor een klant. Die is er heel tevreden over. Maar na verloop van tijd verandert er iets en past de klant het logo zelf op de website aan. Daar staat nu een ander logo dan op bijvoorbeeld de flyers. Ook laat de klant een paar reclameborden maken met daarop zijn logo, maar in een compleet andere kleurstelling. En omdat de bedrijfsauto's zwart zijn, moet ook daar het logo aangepast worden. De eenheid is ver te zoeken. De regels voor intellectuele eigendom zijn daarom ook voor de opdrachtgever van belang!


Wat betaalt/ontvangt de opdrachtgever wel?
-        PDF om eventueel elders de uitvoering te laten plaatsvinden.
-       
Creativiteit van een specialist (de creatie).

Wat betaalt/ontvangt de opdrachtgever niet?
-        Open bestanden gemaakt met InDesign, Illustrator of Photoshop.
-       
Fonts en beelden.

Wat kan aan de opdrachtgever worden overgedragen? (afkoop cq overdracht creatief eigendom)
-        Logo in vector-formaat (EPS).
-       
De creatie.

Let op: ook bij de overdracht van een logo is en blijft het logo intellectueel eigendom van de maker. Dat betekent dat je het logo niet zelf mag (laten) aanpassen zonder toestemming van de maker.


Archief

Bij Free Design worden alle bestanden en documentatie bewaard. Hiermee kunnen we altijd teruggrijpen op eerder gemaakte ontwerpen. Tegen een geringe vergoeding kunnen wij voor de opdrachtgever te allen tijd bestanden (logo’s in JPEG of PDF) opzoeken en doorsturen naar de opdrachtgever of naar derden. Informeer gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden en de kosten.

wat klanten zeggen

"Free Design maakt mooie ontwerpen en zorgt voor een goede doorvoering naar de diverse uitingen."

uw voordeel

• U krijgt een maatwerk oplossing
• Uw bedrijf wordt beter herkenbaar
• Het logo sluit aan bij uw bedrijfsvoering
• U laat zien waar uw bedrijf in de markt staat
• Uw bedrijf onderscheidt zich
• Het logo past bij uw andere communicatie-uitingen
• U ervaart communicatie kan opleveren

 

contact

Free Design
Stationsstraat 2b
2371 SH Roelofarendsveen
071 3317433
info@free-design.nl

nieuwsbrief

 

volg ons

facebook over linkedin over google over insta over twitter over

 

 

zoeken