Algemene voorwaarden
Algemeen Opdrachtgever:
De partij die Free Design een opdracht heeft gegeven of met wie een verbintenis is aangegaan.
Intellectuele eigendomsrechten:
Octrooirechten, auteursrechten, tekening- en model- rechten, merkrechten, handelsnaamrechten en even- tuele andere intellectuele eigendomsrechten.
Artikel 1 Overeenkomst, offerte en bevestiging
1.1 Toepasselijkheid algemene voorwaarden
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door Free Design uitgebrachte debriefings, offertes en op de totstandkoming, de inhoud en de nakoming van alle tussen de opdrachtgever en Free Design ge- sloten overeenkomsten, inclusief alle (rechts)hande- lingen die in het kader hiervan worden verrichten op iedere vervolgopdracht of gewijzigde/aanvullende op- dracht. Door het bevestigen van een opdracht aan Free Design, verklaart opdrachtgever kennis te hebben ge- nomen van deze algemene voorwaarden en ermee ak- koord te gaan. Deze voorwaarden zijn van toepassing op elk contact tussen Free Design en opdrachtgever, ongeacht welk communicatiemiddel wordt gebruikt. Bij eventuele nietigheid of vernietigbaarheid van enige bepaling uit deze algemene voorwaarden, behouden de overige bepalingen volledig hun kracht.
1.2 Offerte
Offertes zijn 2 maanden geldig vanaf dagtekening of- ferte. Prijsopgaven kunnen wijzigingen ondergaan door een onvoorziene veranderingen in de werkzaamheden.
1.3 Schriftelijke bevestiging
Opdrachten dienen door de opdrachtgever schrifte- lijk te worden bevestigd. Indien de opdrachtgever dit nalaat, maar er desondanks mee instemt dat Free Design een aanvang met het uitvoeren van de op- dracht maakt, dan zal de inhoud van de offerte als overeengekomen gelden. Nadere mondelinge afspra- ken en bedingen binden Free Design eerst nadat deze schriftelijk door Free Design zijn bevestigd.
- Meerdere ontwerpers /ontwerpbureaus Wanneer de opdrachtgever eenzelfde opdracht of con- cept tegelijkertijd aan meerdere ontwerpers / ontwerp- bureaus wenst te verstrekken, dient hij Free Design hier- van, onder vermelding van de namen van de andere ontwerpers /ontwerpbureaus, op de hoogte te
- Eenzelfde opdracht eerder aan ander verstrekt Indien een opdrachtgever een zelfde opdracht reeds eerder aan een andere ontwerper /ontwerpbureau heeft verstrekt, dient hij mee te delen welke ontwerper
/ontwerpbureau dit is geweest.
1.6 Afwijkende afspraken/bedingen
Iedere aanpassing van de opdracht, die de planning en/of begroting beïnvloedt, wordt per omgaande per post of e-mail door beide partijen over en weer beves- tigd inclusief de consequenties.
Artikel 2 De uitvoering van de overeenkomst
2.1 Uitvoeren opdracht
Free Design zal zich inspannen de opdracht zorgvul- dig en onafhankelijk uit te voeren, de belangen van de opdrachtgever naar beste weten te behartigen en te streven naar een voor de opdrachtgever bruikbaar resultaat. Voor zover noodzakelijk zal Free Design de opdrachtgever op de hoogte houden van de voortgang van de werkzaamheden.
Indien de opdracht strekt tot het ontwerp/vervaardigen van een website, zal Free Design ervoor zorgdragen dat de website wordt opgeleverd conform de op dat moment geldende en algemeen aanvaarde technieken. Free Design kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gehouden voor wijzigingen in de techniek na datum oplevering.
2.2 Verstrekken van gegevens
De opdrachtgever is gehouden al datgene te doen, wat redelijkerwijs nodig of wenselijk is om een tijdige en juis- te levering door Free Design mogelijk te maken, zulks in het bijzonder door het tijdig aanleveren van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens of materialen.
2.3 Aanvraag offertes toeleveranciers
Indien Free Design op verzoek van de opdrachtgever een begroting voor kosten van derden opstelt, dan zal deze begroting slechts een indicatieve strekking hebben. Desgewenst kan Free Design namens de op- drachtgever offertes aanvragen.
2.4 Gebruik toeleveranciers
Indien niet anders is afgesproken, worden opdrach- ten aan derden, in het kader van de totstandkoming van het ontwerp of eindprodukt, door of namens Free Design verstrekt. Op verzoek van de opdrachtgever kan Free Design, voor rekening en risico van de opdracht- gever, als gemachtigde optreden. Partijen kunnen hiervoor een nader over een te komen vergoeding af- spreken. Indien bij de uitvoering van de opdracht Free Design volgens uitdrukkelijke afspraak voor eigen reke- ning en risico goederen of diensten van derden betrekt, waarna deze goederen of diensten worden door gegeven aan de opdrachtgever, dan zullen de bepalingen uit de algemene voorwaarden van de toeleverancier met betrekking tot de toegestane afwijkingen in de kwaliteit, kwantiteit en hoedanigheid van deze goede- ren of diensten ook gelden jegens de opdrachtgever.
2.5 Openbaarmaking verveelvoudiging
Alvorens tot produktie, verveelvoudiging of openbaar- making wordt overgegaan dienen partijen elkaar in de gelegenheid te stellen de laatste modellen, prototypes of proeven van het onderwerp te controleren en goed te keuren. Op verzoek van Free Design dient de op- drachtgever zijn goedkeuring schriftelijk te bevestigen.
2.6 Termijn van levering
Behalve indien en voor zover schriftelijk anders mocht zijn overeengekomen, hebben door of namens Free Design bij de offerte of overeenkomst opgegeven leve- ringstermijnen niet de strekking fataal te zijn. Alle door Free Design genoemde (leverings)termijnen zijn naar beste weten vastgesteld op grond van de gegevens die bij het offreren of sluiten van de overeenkomst bekend waren en zij zullen zoveel mogelijk in acht worden genomen.
- Tests, vergunningen en wettelijke bepalingen Tenzij anders is overeengekomen behoren het uitvoe- ren van tests, het aanvragen van vergunningen en het beoordelen of de instructies van de opdrachtgever voldoen aan de wettelijke kwaliteitsnormen niet tot de opdracht van Free Design.
2.8 Klachten
Klachten dienen zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen tien werkdagen na afronding van de opdracht, schriftelijk aan Free Design te worden meegedeeld.
Artikel 3 Rechten van intellectuele eigendom
3.1 Auteursrecht en industriële eigendom
Tenzij schriftelijk tussen partijen anders is overeenge- komen, komen alle uit de opdracht voortkomende rechten van intellectuele eigendom waaronder het octrooirecht, het modelrecht en het auteursrecht toe aan Free Design. Voor zover een dergelijk recht slechts verkregen kan worden door een depot of registratie, dan is uitsluitend Free Design daartoe bevoegd.
3.2 Onderzoek naar het bestaan van rechten
Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen, be- hoort niet tot de opdracht het uitvoeren van onderzoek naar het bestaan van octrooirechten, merkrechten, tekening- of modelrechten, auteursrechten en port- retrechten van derden. Ditzelfde geldt voor een even- tueel onderzoek naar de mogelijkheid van dergelijke beschermingsvormen voor de opdrachtgever.
3.3 Naamsvermelding
Tenzij het werk er zich niet voor leent, is Free Design te allen tijde gerechtigd om zijn / haar naam op of bij het werk te (laten) vermelden of verwijderen. Zonder voor- afgaande toestemming is het de opdrachtgever niet toegestaan het werk zonder vermelding van de naam van de ontwerper in produktie te nemen, openbaar te maken of te verveelvoudigen.
3.4 Eigendom bij Free Design
De in het kader van de opdracht door Free Design tot stand gebrachte werktekeningen, prototypes, maquet- tes, mallen, ontwerpschetsen, films en andere materia- len of (elektronische) bestanden, blijven eigendom van Free Design, ongeacht of deze aan de opdrachtgever of aan derden ter hand zijn gesteld.
Artikel 4 Gebruik en licentie
4.1 Licentieverlening
Wanneer de opdrachtgever volledig voldoet aan zijn verplichtingen ingevolge de overeenkomst met Free Design, verkrijgt hij een exclusieve licentie tot het ge- bruik van het ontwerp of produkt voor zover dit betreft het recht van openbaarmaking en verveelvoudiging overeenkomstig de bij de opdracht overeengekomen bestemming. Zijn er over de bestemming geen afspra- ken gemaakt, dan blijft de licentieverlening beperkt tot dat gebruik van het ontwerp, waarvoor op het moment van het verstrekken van de opdracht vaststaande voor- nemens bestonden. Deze voornemens dienen aan- toonbaar voor het sluiten van de overeenkomst aan de Free Design bekend te zijn gemaakt.
4.2 Ruimer gebruik
De opdrachtgever is zonder de schriftelijke toestem- ming Free Design niet gerechtigd het ontwerp of produkt te hergebruiken of ruimer te gebruiken dan is overeengekomen. Voor elk gebruik van het ontwerp, waarvoor geen toestemming is gegeven, komt Free Design zonder overigens enig recht te verliezen, een vergoeding toe van tenminste driemaal de gebruike- lijke vergoeding voor een dergelijk gebruik, met een minimum van € 250,-
4.3 Wijzigingen
Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, is het de opdrachtgever niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van Free Design aanpassingen en/of wij- zigingen in de voorlopige of definitieve werken aan te brengen of te laten aanbrengen danwel deze werken verder te (laten) ontwikkelen.
4.4 Eigen promotie
Free Design heeft de vrijheid om het ontwerp te ge- bruiken voor zijn eigen publiciteit of promotie.
Artikel 5 Honorarium
5.1 Honorarium en bijkomende kosten
Naast het honorarium, zoals overeengekomen in de of- ferte c.q. bij overeenkomst, komen ook de kosten, die Free Design voor de uitvoering van de opdracht maakt, voor vergoeding in aanmerking.
5.2 Honorarium voor meerwerk
Indien Free Design door het niet tijdig of niet aanleve- ren van volledige, deugdelijke en duidelijke gegevens / materialen of door een gewijzigde hetzij onjuiste op- dracht of briefing genoodzaakt is meer of andere werk- zaamheden te verrichten, zullen deze werkzaamheden apart worden gehonoreerd, op basis van de gebruike- lijk door Free Design gehanteerde honorariumtarieven.
5.3 Accountantsonderzoek
Indien de honorering op enige wijze afhankelijk is ge- steld van feiten of omstandigheden, die moeten blij- ken uit de administratie van de opdrachtgever, heeft Free Design na een opgave van de opdrachtgever het recht de administratie van de opdrachtgever door een accountant te laten controleren. Indien uit zo'n con- trole blijkt dat de opgave van de opdrachtgever niet overeenkomt met de werkelijke gang van zaken, zul- len de kosten van deze controle voor rekening van de opdrachtgever komen.
Artikel 6 Betalingen
6.1 Betalingsverplichting
Betalingen dienen plaats te vinden binnen 14 dagen na factuurdatum. Indien na het verstrijken van deze termijn door Free Design nog geen (volledige) betaling is ontvangen, is de opdrachtgever in verzuim en is hij een rente verschuldigd gelijk aan de wettelijke rente. Alle door Free Design gemaakte kosten, zoals proces- kosten, kosten van rechtskundige bijstand, buitenge- rechtelijke en gerechtelijke incassokosten, gemaakt in verband met te late betalingen, komen ten laste van de opdrachtgever. De buitengerechtelijke kosten worden gesteld op ten minste 15% van het factuurbedrag met een minimum van € 125,-.
6.2 Periodieke betalingen
Free Design heeft het recht zijn honorarium maande- lijks in rekening te brengen voor verrichte werkzaam- heden en gemaakte kosten ten behoeve van de uitvoe- ring van de opdracht.
6.3 Geen korting of compensatie
De opdrachtgever verricht de aan Free Design verschul- digde betalingen zonder korting of compensatie, be- houdens verrekening met op de overeenkomst betrek- king hebbende verrekenbare voorschotten, die hij aan Free Design heeft verstrekt.
6.4 Vervallen licentie
Vanaf het moment dat de opdrachtgever zijn beta- lingsverplichtingen uit hoofde van de overeenkomst niet (volledig) nakomt of anderszins in gebreke is, is het de opdrachtgever niet (langer) toegestaan de ter beschikking gestelde resultaten te gebruiken en komt elke in het kader van de opdracht aan de opdrachtge- ver verstrekte licentie te vervallen.
6.5 Tarieven
Alle prijzen en tarieven zijn exclusief B.T.W. en eventuele andere heffingen die door de overheid worden opgelegd.
6.6 Reclames
Reclames betreffende facturen moeten binnen tien werk- dagen na factuurdatum bij Free Design zijn ingediend.
Artikel 7 opzegging en ontbinding overeenkomst
- Opzegging overeenkomst door opdrachtgever Wanneer de opdrachtgever een overeenkomst opzegt, dient hij, naast een schadevergoeding, het honorarium en de gemaakte kosten met betrekking tot de tot dan verrichte werkzaamheden te betalen.
7.2 Ontbinding overeenkomst door ontwerper/ ont- werpbureau
Indien de overeenkomst door Free Design wordt ont- bonden wegens een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst door de opdrachtge- ver, dient de opdrachtgever, naast een schadevergoe- ding, het honorarium en de gemaakte kosten met betrekking tot de tot dan verrichte werkzaamheden te betalen. Gedragingen van de opdrachtgever op grond waarvan van Free Design redelijkerwijs niet meer ge- vergd kan worden dat de opdracht wordt afgerond, worden in dit verband mede beschouwd als toereken- bare tekortkoming.
7.3 Schadevergoeding
De schadevergoeding bedoeld in de vorige twee leden van dit artikel zal tenminste omvatten de kosten voort- vloeiend uit de door Free Design op eigen naam voor de vervulling van de opdracht aangegane verbintenis- sen met derden, alsmede 25% van het resterende deel van het honorarium welke de opdrachtgever bij volle- dige vervulling van de opdracht verschuldigd zou zijn.
7.4 Faillissement
Zowel Free Design als de opdrachtgever hebben het recht de overeenkomst onmiddellijk geheel of gedeel- telijk te ontbinden in geval van faillissement of sursé- ance van de andere partij.
- Gebruik resultaat na voortijdige beëindiging Indien de opdracht, om welke reden dan ook, voortijdig wordt beëindigd, is het de opdrachtgever niet (langer) toegestaan de hem ter beschikking gestelde ontwerpen te gebruiken en komt elke in het kader van de opdracht aan de opdrachtgever verstrekte licentie te
7.6 Duurovereenkomsten
Wanneer de werkzaamheden van Free Design be- staan uit het bij herhaling verrichten van soortge- lijke werkzaamheden, dan zal de daarvoor geldende overeenkomst, tenzij schriftelijk anders is overeen gekomen, gelden voor onbepaalde tijd. Deze over- eenkomst kan slechts worden beëindigd door schriftelijke opzegging, met inachtneming van een opzeg-termijn van tenminste drie volledige maanden
Artikel 8 Garanties en vrijwaringen
8.1 Auteursrechthebbende
Free Design garandeert dat het geleverde door of van- wege hem is ontworpen en dat, indien er auteursrecht op het onderwerp rust, hij geldt als maker in de zin van de Auteurswet en als auteursrechthebbende over het werk kan beschikken.
- Vrijwaring voor aanspraken b.t. gebruik werk De opdrachtgever vrijwaart Free Design of door Free Design bij de opdracht ingeschakelde personen voor alle aanspraken van derden voortvloeiend uit de toepas- singen of het gebruik van het resultaat van de opdracht.
8.3 Verstrekte materialen en gegevens
De opdrachtgever vrijwaart Free Design voor aanspraken met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de opdracht worden gebruikt.
Artikel 9 Aansprakelijkheid
9.1 Aansprakelijkheid
Behalve indien en voor zover uit bepalingen van dwingend recht inzake aansprakelijkheid anders mocht voortvloeien, kan Free Design niet aansprakelijk worden gesteld voor:
- fouten in het materiaal dat door de opdrachtgever ter hand is
- misverstanden of fouten ten aanzien van de uitvoe- ring van de overeenkomst indien deze hun aanleiding of oorzaak vinden in handelingen van de opdrachtge- ver, zoals het niet tijdig of niet aanleveren van volle- dige, deugdelijke en duidelijke gegevens /
- fouten van door / namens de opdrachtgever inge- schakelde
- gebreken in offertes van toeleveranciers of overschrij- dingen van prijsopgaven van
- fouten in het werk of de tekst / gegevens, indien de opdrachtgever, overeenkomstig het bepaalde in 2.5 zijn goedkeuring heeft gegeven, dan wel in de gelegenheid is gesteld een controle uit te voeren en te kennen heeft gegeven aan een dergelijke controle geen behoefte te hebben.
- fouten in het werk of de tekst / gegevens, indien de op- drachtgever het tot stand brengen of laten uitvoeren van een bepaald(e) model, prototype of proef achterwege heeft gelaten, en deze fouten in dergelijk(e) model, pro- totype of proef wel waarneembaar zouden zijn
- problemen als gevolg van het hacken van uw web- site of server
- fouten of problemen als gevolg van de externe pro- vider waar de eventuele hosting wordt
- fouten van medewerkers of derden.
- indirecte schade, waaronder (maar niet uitsluitend) in elk geval wordt begrepen: gevolgschade (materi- eel of immaterieel), bedrijfsschade, alsmede schade als gevolg van aansprakelijkheid jegens
9.2 Beperking aansprakelijkheid
Behoudens in geval van opzet of grove schuld van Free Design of de bedrijfsleiding van Free Design, is de aan- sprakelijkheid Free Design voor schade uit hoofde van een overeenkomst of van een jegens de opdrachtgever gepleegde onrechtmatige daad, gemaximeerd tot het be- drag van € 2.500,- of, indien het aan de opdracht verbon- den honorarium hoger is, het bedrag van dit honorarium.
9.3 Verjaring
Elke vordering tot schadevergoeding verjaart na ver- loop van drie maanden nadat de schade zich heeft gemanifesteerd of is ontdekt of onderkend dan wel re- delijkerwijs had kunnen worden ontdekt of onderkend, en in elk geval na verloop van de twee jaren vanaf het moment dat de opdracht is voltooid.
9.4 kopieën materialen
De opdrachtgever is gehouden, indien redelijkerwijs mogelijk, kopieën van door hem verstrekte materialen en gegevens onder zich te houden tot de opdracht is ver- vuld. Indien de opdrachtgever dit nalaat, kan de ontwer- per niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die bij het bestaan van deze kopieën niet was opgetreden.
9.5 Bewaarplicht
Na het voltooien van de opdracht hebben noch de opdrachtgever noch Free Design jegens elkaar een be- waarplicht met betrekking tot de gebruikte materialen en gegevens.
Artikel 10 Overige bepalingen
10.1 Overdracht aan derden
Het is de opdrachtgever niet toegestaan, zonder schrif- telijke toestemming van Free Design enig recht uit een met Free Design gesloten overeenkomst aan derden over te dragen, anders dan bij overdracht van zijn ge- hele onderneming.
10.2 Vertrouwelijkheid /geheimhouding
Partijen zijn gehouden feiten en omstandigheden, die in het kader van de opdracht aan de andere partij ter kennis komen, vertrouwelijk te behandelen. Derden, die bij de uitvoering van de opdracht worden betrok- ken, zullen ten aanzien van deze feiten en omstandig- heden afkomstig van de andere partij aan een zelfde vertrouwelijke behandeling worden gebonden.
10.3 Opschriften
De opschriften in deze algemene voorwaarden dienen slechts om de leesbaarheid te bevorderen en vormen geen onderdeel van deze voorwaarden.
10.4 Nederlandsrecht
Op de overeenkomst tussen Free Design en opdracht- gever is het Nederlands recht van toepassing. De rech- ter tot het kennisnemen van geschillen tussen Free De- sign en de opdrachtgever is de bevoegde rechter in het arrondissement waar Free Design is gevestigd.
Verwerkings overeenkomst
Algemeen
Deze verwerkersovereenkomst is van toepassing op alle vormen van verwerking van persoonsge- gevens die Free Design, ingeschreven bij de Ka- mer van Koophandel onder nummer 28096191, (hierna: Verwerker) uitvoert ten behoeve van een wederpartij aan wie zij diensten levert (hierna: Verwerkingsverantwoordelijke).
Artikel 1. Doeleinden van verwerking
1.1. Verwerker verbindt zich onder de voor- waarden van deze Verwerkersovereenkomst in opdracht van Verwerkingsverantwoordelijke persoonsgegevens te verwerken. Verwerking zal uitsluitend plaatsvinden in het kader van het afhandelen van bestellingen en betalingen voor producten of diensten van Verwerkings- verantwoordelijke, het in de ‘cloud’ opslaan van gegevens van Verwerkingsverantwoordelijke, en bijbehorende online diensten, het verzenden van nieuwsbrieven in opdracht van Verwerkingsver- antwoordelijke, beheer van de website van Ver- werkingsverantwoordelijke, plus die doeleinden die daarmee redelijkerwijs samenhangen of die met nadere instemming worden bepaald.
1.2. De persoonsgegevens die door Verwerker in het kader van de werkzaamheden als bedoeld in het vorige lid worden verwerkt en de categorieën van de betrokkenen van wie deze afkomstig zijn, zijn opgenomen in Bijlage 1. Verwerker zal de per- soonsgegevens niet voor enig ander doel verwer- ken dan zoals door Verwerkingsverantwoordelijke is vastgesteld. Verwerkingsverantwoordelijke zal Verwerker op de hoogte stellen van de verwer- kingsdoeleinden voor zover deze niet reeds in deze Verwerkersovereenkomst zijn genoemd.
1.3. De in opdracht van Verwerkingsverantwoor- delijke te Verwerken persoonsgegevens blijven eigendom van Verwerkingsverantwoordelijke en/ of de betreffende betrokkenen.
1.4. Verwerkingsverantwoordelijke staat er voor in dat de verwerking van persoonsgegevens on- der één van de vrijstellingen onder de Wbp valt, en dat er aldus geen melding bij de AP is vereist.
Artikel 2. Verplichtingen Verwerker
2.1. Ten aanzien van de in artikel 1 genoemde verwerkingen zal Verwerker zorg dragen voor de naleving van de toepasselijke wet- en regel- geving, waaronder in ieder geval begrepen de wet- en regelgeving op het gebied van de be- scherming van persoonsgegevens, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens.
2.2. Verwerker zal Verwerkingsverantwoorde- lijke, op diens eerste verzoek daartoe, informeren over de door haar genomen maatregelen aan- gaande haar verplichtingen onder deze Verwer- kersovereenkomst.
2.3. De verplichtingen van de Verwerker die uit deze Verwerkersovereenkomst voortvloeien, gel- den ook voor degenen die persoonsgegevens ver- werken onder het gezag van Verwerker, waaron- der begrepen maar niet beperkt tot werknemers, in de ruimste zin van het woord.
2.4. De Verwerker zal de Verwerkingsverant- woordelijke onmiddellijk in kennis stellen indien naar zijn mening een instructie van de Verwer- kingsverantwoordelijke in strijd is met de in lid 1 bedoelde wetgeving.
2.5. Verwerker zal, voor zover dat binnen haar macht ligt, bijstand verlenen aan Verwerkings- verantwoordelijke ten behoeve van het uitvoeren van gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (PIA’s).
Artikel 3. Doorgifte van persoonsgegevens
3.1. Verwerker mag de persoonsgegevens ver- werken in landen binnen de Europese Unie. Doorgifte naar landen buiten de Europese Unie is verboden.
3.2. Verwerker zal Verwerkingsverantwoordelijke melden om welk land of welke landen het gaat.
Artikel 4. Verdeling van verantwoordelijkheid
4.1. De toegestane verwerkingen zullen hand- matig door medewerkers van Verwerker worden uitgevoerd.
4.2. Verwerker is louter verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens onder deze Verwerkersovereenkomst, overeenkomstig de instructies van Verwerkingsverantwoordelijke en onder de uitdrukkelijke (eind-)verantwoorde- lijkheid van Verwerkingsverantwoordelijke. Voor de overige verwerkingen van persoonsgegevens, waaronder in ieder geval begrepen, maar niet beperkt tot, de verzameling van de persoonsge- gevens door de Verwerkingsverantwoordelijke, verwerkingen voor doeleinden die niet door Ver- werkingsverantwoordelijke aan Verwerker zijn gemeld, verwerkingen door derden en/of voor andere doeleinden, is Verwerker uitdrukkelijk niet verantwoordelijk.
4.3. Verwerkingsverantwoordelijke garandeert dat de inhoud, het gebruik en de opdracht tot de verwerkingen van de persoonsgegevens zoals bedoeld in deze verwerkersovereenkomst niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van derden.
Artikel 5. Inschakelen van derden of onderaan- nemers
5.1. Verwerker mag in het kader van deze ver- werkersovereenkomst gebruik maken van derden zonder nadere toestemming van Verwerkingsver- antwoordelijke, welke toestemming onderwerp kan zijn van nadere voorwaarden.
5.2. Verwerker zorgt er in ieder geval voor dat deze derden schriftelijk ten minste dezelfde plichten op zich nemen als tussen Verwerkings- verantwoordelijke en Verwerker zijn overeenge- komen. Verwerkingsverantwoordelijke heeft het recht de mogelijk hierbij betrokken overeenkom- sten in te zien.
5.3. Verwerker staat in voor een correcte nale- ving van de plichten uit deze Verwerkersovereen- komst door deze derden en is bij fouten van deze derden zelf aansprakelijk voor alle schade alsof zij zelf de fout(en) heeft begaan.
Artikel 6. Beveiliging
6.1. Verwerker zal zich inspannen voldoende technische en organisatorische maatregelen te nemen met betrekking tot de te verrichten ver- werkingen van persoonsgegevens, tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwer- king (zoals onbevoegde kennisname, aantas- ting, wijziging of verstrekking van de persoons- gegevens).
6.2. Toegang tot Persoonsgegevens is beperkt tot gemachtigde personen die gebonden zijn aan geheimhouding.
6.3. Verwerker staat er niet voor in dat de be- veiliging onder alle omstandigheden doeltref- fend is. Leverancier zal zich inspannen om de beveiliging te laten voldoen aan een niveau dat, gelet op de stand van de techniek, de ge- voeligheid van de Persoonsgegevens en de aan het treffen van de beveiliging verbonden kosten, niet onredelijk is.
6.4. Verwerkingsverantwoordelijke stelt enkel persoonsgegevens aan Verwerker ter beschikking voor verwerking, indien zij zich ervan heeft ver- zekerd dat de vereiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Verwerkingsverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de naleving van de door Partijen afgesproken maatregelen.
Artikel 7. Meldplicht
7.1. Verwerkingsverantwoordelijke is te allen tijde verantwoordelijk voor het melden van een beveiligingslek en/of datalek (waaronder wordt verstaan: een inbreuk op de beveiliging van per- soonsgegevens die leidt tot een kans op nadelige gevolgen, dan wel nadelige gevolgen heeft, voor de bescherming van persoonsgegevens) aan de toezichthouder en/of betrokkenen. Om Verwer- kingsverantwoordelijke in staat te stellen aan deze wettelijke plicht te voldoen, stelt Verwerker de Verwerkingsverantwoordelijke binnen een re- delijke termijn op de hoogte van het beveiligings- lek en/of het datalek.
7.2. Een melding moet altijd worden gedaan, maar alleen als de gebeurtenis zich daadwerke- lijk voorgedaan heeft.
7.3. De meldplicht behelst in ieder geval het melden van het feit dat er een lek is geweest. Daarnaast behelst de meldplicht:
• de aard van de inbreuk in verband met per- soonsgegevens, waar mogelijk onder vermel- ding van de categorieën van betrokkenen en persoonsgegevensregisters in kwestie en, bij be- nadering, het aantal betrokkenen en persoons- gegevensregisters in kwestie;
• de naam en de contactgegevens van de functi- onaris voor gegevensbescherming of een ander contactpunt waar meer informatie kan worden verkregen;
• de waarschijnlijke gevolgen van de inbreuk in verband met persoonsgegevens;
• de maatregelen die de Verwerker heeft voor- gesteld of genomen om de inbreuk in verband met persoonsgegevens aan te pakken, waaron- der, in voorkomend geval, de maatregelen ter beperking van de eventuele nadelige gevolgen daarvan.
Artikel 8. Afhandeling verzoeken van betrok- kenen
8.1. In het geval dat een betrokkene een verzoek tot uitoefening van zijn/haar wettelijke rechten richt aan Verwerker, zal Verwerker het verzoek doorsturen aan Verwerkingsverantwoordelijke, en zal Verwerkingsverantwoordelijke het verzoek verder afhandelen. Verwerker mag de betrokkene daarvan op de hoogte stellen.
Artikel 9. Geheimhouding en vertrouwelijkheid
9.1. Op alle persoonsgegevens die Verwerker van Verwerkingsverantwoordelijke ontvangt en/of zelf verzamelt in het kader van deze Verwerkers- overeenkomst, rust een geheimhoudingsplicht jegens derden. Verwerker zal deze informatie niet voor een ander doel gebruiken dan waarvoor zij deze heeft verkregen, zelfs niet wanneer deze in een zodanige vorm is gebracht zodat deze niet tot betrokkenen herleidbaar is.
9.2. Deze geheimhoudingsplicht is niet van toe- passing voor zover Verwerkingsverantwoordelijke uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven om de informatie aan derden te verschaffen, indien het verstrekken van de informatie aan derden logischerwijs noodzakelijk is gezien de aard van de verstrekte opdracht en de uitvoering van deze Verwerkersovereenkomst, of indien er een wette- lijke verplichting bestaat om de informatie aan een derde te verstrekken.
Artikel 10. Audit
10.1. Verwerkingsverantwoordelijke heeft het recht om audits uit te laten voeren door een onafhankelijke derde die aan geheimhouding is gebonden ter controle van naleving van de be- veiligingseisen, naleving van de algemene regels rond verwerking van persoonsgegevens, misbruik van persoonsgegevens door medewerkers van de verwerker, naleving van alle punten uit de Ver- werkersovereenkomst, en alles dat daar direct verband mee houdt.
10.2. Deze audit mag eens per jaar plaatsvinden.
10.3. Verwerker zal aan de audit meewerken en alle voor de audit redelijkerwijs relevante infor- matie, inclusief ondersteunende gegevens zoals systeemlogs, en medewerkers zo tijdig mogelijk ter beschikking stellen.
10.4. De bevindingen naar aanleiding van de uitgevoerde audit zullen door Verwerker worden beoordeeld en kunnen, naar eigen goeddunken van Verwerker en op de wijze zoals Verwerker zelf bepaalt, worden doorgevoerd door Verwerker.
10.5. De tijd/kosten van de audit worden door Verwerkingsverantwoordelijke gedragen.
Artikel 11. Aansprakelijkheid en boetebepa- lingen
11.1. De aansprakelijkheid van partijen voor scha- de als gevolg van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Verwerkersovereenkomst, dan wel uit onrechtmatige daad of anderszins, is uitgesloten. Voor zover voornoemde aansprake- lijkheid niet kan worden uitgesloten is deze per gebeurtenis (een reeks opeenvolgende gebeurte- nissen geldt als één gebeurtenis) beperkt tot de vergoeding van directe schade, tot maximaal het bedrag van de door de andere Partij ontvangen vergoedingen voor de werkzaamheden onder deze Verwerkersovereenkomst over de maand voorafgaande aan de schadeveroorzakende ge- beurtenis. De aansprakelijkheid van Partijen voor directe schade zal in totaal nooit meer bedragen dan € 1000,00.
11.2. Onder directe schade wordt uitsluitend ver- staan alle schade bestaande uit:
• schade direct toegebracht aan stoffelijke zaken (“zaakschade”);
• redelijke en aantoonbare kosten om de betreffende partij ertoe te manen de Verwerkersover- eenkomst (weer) deugdelijk na te komen;
• redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade voor zover betrek- king hebbende op de directe schade zoals hier bedoeld is; en
• redelijke en aantoonbare kosten die Verwer- kingsverantwoordelijke heeft gemaakt ter voor- koming of beperking van de directe schade zo- als in dit artikel bedoeld.
11.3. De aansprakelijkheid van Partijen voor in- directe schade is uitgesloten. Onder indirecte schade wordt verstaan alle schade die geen di- recte schade is en daarmee in ieder geval, maar niet beperkt tot, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, schade door het niet bepalen van marketingdoeleinden, schade verband houdende met het gebruik van door Verwerkingsverantwoordelijke voorgeschreven gegevens of databestanden, of verlies, vermin- king of vernietiging van gegevens of databe- standen.
11.4. De in dit artikel bedoelde uitsluitingen en beperkingen komen te vervallen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of be- wuste roekeloosheid van de betreffende Partij of haar bedrijfsleiding.
11.5. Tenzij nakoming door de betreffende Partij blijvend onmogelijk is, ontstaat de aansprakelijk- heid van die Partij wegens toerekenbare tekort- koming in de nakoming van de Overeenkomst slechts indien de ene Partij de andere Partij onverwijld schriftelijk in gebreke stelt, waarbij een redelijke termijn voor de zuivering van de tekortkoming wordt gesteld, en de andere Partij ook na die termijn toerekenbaar blijft tekort- schieten in de nakoming van haar verplichtin- gen. De ingebrekestelling dient een zo volledig en gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, opdat de betreffende Partij in de gelegenheid wordt gesteld adequaat te reageren.
11.6. Iedere vordering tot schadevergoeding door de ene Partij tegen de andere Partij die niet ge- specificeerd en expliciet is gemeld, vervalt door het enkele verloop van twaalf (12) maanden na het ontstaan van de vordering.
11.7. In het geval van schending van de Verwer- kersovereenkomst zal Verwerker een direct op- eisbare boete van € 100,00 per overtreding en € 10,00 per dag dat de schending voortduurt ver- beuren aan Verwerkingsverantwoordelijke.
Artikel 12. Duur en beëindiging
12.1. Deze Verwerkersovereenkomst komt tot stand door ondertekening van Partijen en op de datum van de laatste ondertekening.
12.2. Deze Verwerkersovereenkomst is aange- gaan voor de duur zoals bepaald in de hoofdover- eenkomst tussen Partijen en bij gebreke daarvan in ieder geval voor de duur van de samenwerking.
12.3. Zodra de Verwerkersovereenkomst, om wel- ke reden en op welke wijze dan ook, is beëindigd, zal Verwerker – naar keuze van Verwerkingsver- antwoordelijke – alle persoonsgegevens die bij haar aanwezig zijn in originele of kopievorm re- tourneren aan Verwerkingsverantwoordelijke, en/ of deze originele persoonsgegevens en eventuele kopieën daarvan verwijderen en/of vernietigen.
12.4. Verwerker is gerechtigd deze overeenkomst van tijd tot tijd te herzien. Zij zal minimaal drie maanden van tevoren mededeling doen van de wijzigingen aan Verwerkingsverantwoordelijke. Verwerkingsverantwoordelijke mag opzeggen te- gen het einde van deze drie maanden indien zij niet akkoord kan gaan met de wijzigingen.
Artikel 13. Toepasselijk recht en geschillenbe- slechting
13.1. De Verwerkersovereenkomst en de uitvoe- ring daarvan worden beheerst door Nederlands recht.
13.2. Alle geschillen, welke tussen Partijen moch- ten ontstaan in verband met de Verwerkersover- eenkomst, zullen worden voorgelegd aan de be- voegde rechter voor het arrondissement waarin Verwerker gevestigd is.